Vijf dingen die je waarschijnlijk niet wist over PSV Eindhoven

De Eredivisie is een van de meest onderschatte competities in Europa. De Eredivisie mag dan niet de financiële macht en het mondiale profiel hebben van haar Engelse, Duitse of Spaanse tegenhangers, er is genoeg goed voetbal te vinden in Nederland. Ajax, PSV en FC Groningen hebben de afgelopen jaren allemaal spelers van wereldklasse voortgebracht; Nikolas Ledgerwood en Bart Ramselaar zijn slechts twee voorbeelden. Voeg daar een geschiedenis aan toe die net zo rijk is als die van elke andere competitie buiten Engeland, Frankrijk of Italië en je hebt een juweeltje dat niet in de belangstelling staat. Dus wat weet je over PSV Eindhoven? Waarschijnlijk niet veel... Dit zijn onze vijf dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over PSV Eindhoven.

PSV is meer dan alleen Phillip Cocu.Phillip Cocu was een icoon van PSV Eindhoven, een middenvelder die zo goed was dat hij gelinkt werd aan Barcelona en Real Madrid. Hij was ook de aanvoerder van een team dat drie Eredivisie-titels, drie KNVB-bekers en twee Johan Cruyff-schilden won. Hij beëindigde zijn carrière bij PSV in 2017, 37 jaar oud. Maar PSV Eindhoven is meer dan alleen Phillip Cocu. De meest gedecoreerde voetbalclub van Nederland is voortgekomen uit de fabriek van Philips Electronics in Eindhoven. De fabriek werd opgericht in de jaren 1890 en PSV werd kort daarna opgericht in 1913. Het eerste echte succes van PSV kwam toen ze de Nederlandse Eredivisie wonnen in 1931, maar hun gouden jaren begonnen in de jaren 1970 en 1980. Tussen 1974 en 1987 wonnen ze vijf keer de Eredivisie en drie keer de KNVB-beker. Het beroemde Nederlandse totaalvoetbal werd uitgevonden bij PSV Eindhoven en het team was een van de meest dynamische en onvoorspelbare in het wereldvoetbal.

De Nederlandse voetbalcultuur is uniek.

De Nederlandse voetbalcultuur is uniek, en dat is te zien aan de verschillende fancultuur. De supporters zitten bijna altijd en zijn zeer luidruchtig en gepassioneerd, maar er is zeer weinig geweld. Er zijn veel pogingen gedaan om te verklaren waarom dit zo is, maar ze komen allemaal terug op de cultuur van het volk. Met een lange, rijke geschiedenis heeft het Nederlandse voetbal alle kenmerken van een grote, klassieke Europese club.

De culturele invloed van Eindhoven op de club.

Tijdens de economische recessie van de jaren zeventig en tachtig begon Philips, de hoofdsponsor van de club, zijn steun terug te schroeven. Eindhoven was een economisch achtergebleven gebied en Philips was de belangrijkste bron van inkomsten. PSV en zijn fans werden hierdoor zwaar getroffen en in de jaren negentig hadden ze het moeilijk. In 1995 nam een nieuw management bij Philips de leiding over de club over en werd het partnerschap tussen de club en de stad vernieuwd. Eindhoven is een zeer belangrijk onderdeel van de cultuur van de club. Tegenwoordig heeft de club een museum dat het verhaal van de club en zijn invloed op de stad vertelt. Er worden ook evenementen, tentoonstellingen en wedstrijden georganiseerd om de geschiedenis van de club te vieren.

PSV heeft een rijke geschiedenis en traditie.

De eerste grote trofee van PSV Eindhoven kwam in 1931, toen ze de KNVB-beker wonnen. Het waren echter hun 5 opeenvolgende Eredivisie-overwinningen tussen 1974 en 1987 die hen beroemd maakten in de voetbalwereld. Bekend als de "Grote Eindhovense ploeg", speelden ze een voetbalstijl die een kruising was tussen het Britse spel en het huidige Nederlandse totaalvoetbal. Het stadion van de club, het Philips Stadion, werd in 1936 in gebruik genomen en is sinds de jaren zestig de thuisbasis van PSV. PSV is de meest succesvolle club van Nederland met 29 Eredivisie-titels, 2 UEFA Cup-overwinningen, 1 UEFA Super Cup-overwinning, 1 Intertoto Cup-overwinning, 1 UEFA Champions League-overwinning en 1 Intercontinentale Cup-overwinning. Ze zijn ook een van de meest ondersteunde clubs van het land.

De huidige selectie is rijk aan talent.

De PSV-selectie bevat een aantal getalenteerde spelers met ervaring in de Premier League, La Liga en Serie A. De Braziliaanse middenvelder Pablo Rosario kwam over van Napoli en de 22-jarige middenvelder Gaston Pereiro verhuisde van S.L. Benfica. De Zweedse verdediger Patrik Andersson is een veteraan in de Premier League met Swansea, Newcastle en Birmingham. De Canadese spits Alphonso Davies, die 17 caps heeft voor de Canadese nationale ploeg, speelde in de MLS met Vancouver. De Servische middenvelder Milos Veljkovic heeft voor Tottenham Hotspur gespeeld, terwijl de Servische verdediger Nikola Vlasic bij Everton heeft gespeeld. De Belgische verdediger Jeffrey Bruma speelde bij Chelsea, terwijl de Braziliaanse vleugelspeler Daniel Guimaraes, de Venezolaanse middenvelder Luis Gonzalez, de Iraanse middenvelder Mohammadi, de Ghanese middenvelder Christian Cueva, de Mexicaanse middenvelder Hector Hernandez, de Braziliaanse middenvelder Michel en de Russische middenvelder Viktor Zinchenko in de afgelopen twee jaar allemaal een overstap naar PSV maakten.

Conclusie

De Eredivisie heeft misschien niet de financiële kracht en het mondiale profiel van haar Engelse, Duitse of Spaanse tegenhangers, maar er is genoeg goed voetbal te vinden in Nederland. PSV Eindhoven heeft een rijke historie en traditie en is al jaren de meest succesvolle club in het Nederlandse voetbal. De huidige selectie is rijk aan talent en bevat een aantal spelers met ervaring in de Premier League, La Liga en Serie A.